Betonkadaver

01-05-2019

PROGRAM

Foreningen Skjulte Steders og Teater Fluks' præsenterer et unikt samarbejdsprojekt med titlen Betonkadaver i anledningen af Europæisk Kulturregions Festivalen GENOPDAG.

Betonkadaver består af en vandreforestilling i Thyborønfæstningen arrangeret og udviklet af Teater Fluks og kurateret af Foreningen Skjulte Steder. Billetter koster 100 kr. og kan købes her: https://www.place2book.com/da/21603/list/EM5580…

Betonkadaver består også af en udstilling, der binder regionen sammen fra kyst til kyst. Udstillingen kan ses i en bunker ved Thyborøn. Udstillingen viser, hvordan Foreningen Skjulte Steder og en gruppe samarbejdspartnere udviklede mikroevents i Aarhus bys beskyttelsesrum i 2013. Udstillingen er gratis.

Betonkadaver består sidst men ikke mindst af et katalog, der fortæller om, hvordan den negative fælleseuropæiske kulturarv fra krigens tid kan transformeres til positiv kultur.

Kataloget kan ses her: https://issuu.com/skjultesteder/docs/betonkadaver
K
ataloget kan downloades her: https://1drv.ms/b/s!AnMNW869wuXli3venOvd_GACmhnN

FORHISTORIE

Foreningen Skjulte Steder var under Aarhus 2017 Europæisk Kulturhovedstad et strategisk pilotprojekt, der bød ind med projekter i optakten til det europæiske kulturhovedstadsår.

Skjulte Steders allerførste projekt foregik i Aarhus bys beskyttelsesrum, betondækningsgrave, bunkere (kært bar har mange navne). 

Mere om dette projekt kan ses her:
http://skjultesteder.dk/index.php/arkiv/50-kulturbunker-2013

Efter Europæisk Kulturhovedstad 2017 i Aarhus har Region Midtjylland besluttet at fortsætte det gode samarbejde kommunerne imellem. Det har ført til en Europæisk Kulturregions festival, som fejrer kreativiteten og fællesskabet under temaet Genopdag. Foreningen Skjulte Steder har derfor valgt at knytte enderne sammen på tværs af regionen – fra kyst til kyst – ved denne gang at sætte fokus på Vestkystens atlantvoldsbunkere og disse betonkadaveres muligheder.

FORESTILLINGEN

5. - 15. juni 2019 19:30 - 21:30
http://teaterfluks.dk/

Betonkadaver er en teateroplevelse ud over det sædvanlige. En vandringsforestilling i, på og ved de efterladte betonbunkere, der udgør Thyborønfæstningen i Lemvig Kommune. Her har Teater Fluks og Foreningen Skjulte Steder sat sig for at genopdage bunkerne, vestkysten og teatrets muligheder i dette fascinerende landskab. Udstyret med trådløse høretelefoner, guides publikum op gennem klitterne, ud på stranden, rundt mellem og ind i de forvitrede betonmonumenter. Her bliver der mulighed for – alene og i fællesskab – at forholde sig til sig selv som det lille menneske overfor den store verden. Den store natur. De store spørgsmål. De vestjyske bunkere er ufrivillige (krigs)monumenter, der minder os om en ikke så fjern fortid – og en måske ikke så fjern fremtid.

Tag på en vandring i bunkerlandskabet, der taler til alle sanser. Med performere, der skaber billeder og fortællinger med krop, stemme og rum, livetransmitteret lyd i høretelefonerne, digte og oplæsning af Mads Mygind samt elektronisk musik af Merlyn Silva.

Forestillingen er for alle over 12 år og foregår på dansk. Den er ikke velegnet for gangbesværede, og det er en god idé at klæde sig på efter vejret. OBS: kun 30 pladser pr. forestilling.

Performere:
Sara Fink Søndergård
Rasmus Malling Skov
Alaya Riefensthal
Lyd:
Merlyn Silva
Niels Gade
Lyrik:
Mads Mygind
Producer: 
Line Lybek Witt
Teknik:
DimsOs
Arrangør:
Teater Fluks & Skjulte Steder

Varighed: 90 minutter

UDSTILLINGEN

juni 3. - 15 juni 2019

Gratis

Udstillingen knytter sig til vandreforestillingen Betonkadaver – En teatervandring på kanten af Vesterhavet og bærer forestillingen ind i en europæisk, historisk og kulturel kontekst. Udstillingen og det tilhørende katalog binder regionen sammen og rækker ud mod Europa ved dels at dykke ned i Atlantvoldens, fæstningsværkernes og betondækningsgravenes historie, de arkitektoniske rammer og fornyede anvendelsesmuligheder af krigens efterladenskaber og ved at give eksempler på, hvordan Aarhus bys betondækningsgrave er blevet anvendt til mikroevents af Foreningen Skjulte Steder. Der sættes også fokus på andres brug af bunkere og europæiske landes genopdagelse af bunkernes historie og potentiale i eksempelvis Albanien, Holland, Tyskland. Betonkadaver giver et bud på, hvordan negativ kulturarv kan vendes til positiv turisme og kulturelle oplevelser.

EKSTRA PÅ THYBORØN KYSTCENTER

Bunkeren er åben i Kystcenter Thyborøns åbningstid
mandag - søndag kl. 10. 00 - 16.00
Sted: Kystcentervej 3, Thyborøn

Selvom den tyske hær for længst har forladt Thyborøn, så ses sporene stadig. Mest tydelige er de mange forskellige betonbunkere. Bunkerne, der ligger hér, er helt unikke, da de blev kamufleret, så de lignede gårde, lader, fabriksbygninger og sommerhuse. Herved faldt de i ét med byen.

KYSTCENTER THYBORØN viser den eneste restaurerede kamuflagebunker, og giver dermed alle historieinteresserede muligheden for at se en autentisk bunker indefra. Her præsenteres også fortællingen om et stykke spionarbejde helt uden sidestykke, udført af bunkernes kamuflagearkitekt Poul Morell Nielsen.

https://www.kystcentret.dk/thyboroen-faestningen.html

HENT PROGRAM

Projektet er støttet af

EUROPÆISK KULTURREGION
FONDEN AARHUS 2017
PROJEKTSTØTTEUDVALGET FOR SCENEKUNST 
PROJEKTUDVALG FOR LITTERATUR
KULTURUDVIKLINGSPULJEN, AARHUS KOMMUNE

Del på facebook
www.skjultesteder.dk
Fotograf: Simon Falkentorp

Kontakt

Foreningen Skjulte Steder
Att.: Annette Damgaard Hansen
Nyringen 30
8240 Risskov
e-mail a.dam@suu.dk
Mobil: 60 64 18 16

Contact info


Association Skjulte Steder
Att.: Annette Damgaard Hansen
Nyringen 30
8240 Risskov
e-mail a.dam@suu.dk
Mobil: + 45 60 64 18 16

Skjulte Steders på facebook

Hidden Places on facebook
Fotograf: Jesper Urup Ruban
Fotograf: Andreas Hvid